Kolejne ciasto składające się z trzech warstw: biszkoptu, bitej śmietany oraz owoców - tym razem brzoskwiń. Ciasto zrobiłam w oparciu o przepis martexsweetdreams.
Biszkopt:
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szkl. cukru*,
- 4 jajka,
- 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa brzoskwiniowa:
- puszka brzoskwiń,
- 100 g masła,
- galaretka brzoskwiniowa,
- budyń śmietankowy z cukrem.
Masa śmietanowa:
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
- 330 g śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Dodatkowo:
- tabliczka mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Biszkopt:
Biszkopt:
- Żółtka jajek oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z żółtek. Wszystko razem dokładnie łączymy.
- Na koniec do żółtek dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
Masa brzoskwiniowa:
- Odlewamy 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń i rozpuszczamy w niej budyń śmietankowy.
- Pozostałą część zalewy zagotowujemy wraz z masłem i 1/2 szkl. wody.
- Gdy zalewa zagotuje się, zdejmujemy garnek z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę.
- Następnie ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia, dodajemy rozpuszczony budyń i znów zagotowujemy.
- Na koniec wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę brzoskwinie.
- Masę studzimy i wykładamy na ostudzony biszkopt.
- Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa lekko zgęstniała.
Masa śmietanowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w ok. 30 ml gorącej wody.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder.
- Do śmietany powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy składniki.
- Gotową masę wykładamy na górę ciasta.
- Wierzch ciasta można ozdobić startą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zgęstniały.
Cóż za pyszny widok.....:))
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :) A że właśnie mam mega ochotę na coś słodkiego to aż mi ślinka cieknie.. A z ciast owocowych to ostatnio z kółko jem truskawkowe na zimno. Pychota, polecam gorąco wypróbować. ( http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/01/podwojnie-truskawkowe-ciasto-na-zimno.html )
OdpowiedzUsuń