poniedziałek, 24 marca 2014

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Kolejne ciasto składające się z trzech warstw: biszkoptu, bitej śmietany oraz owoców - tym razem brzoskwiń. Ciasto zrobiłam w oparciu o przepis martexsweetdreams.

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną



Składniki (na formę 22x26 cm):

Biszkopt:
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szkl. cukru*,
  • 4 jajka,
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń,
  • 100 g masła,
  • galaretka brzoskwiniowa,
  • budyń śmietankowy z cukrem.   
Masa śmietanowa:
  • 330 g śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny.
Dodatkowo:
  • tabliczka mlecznej czekolady.

* użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Wykonanie:

Biszkopt:
  1. Żółtka jajek oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę.
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z żółtek. Wszystko razem dokładnie łączymy.
  3. Na koniec do żółtek dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
Masa brzoskwiniowa:
  1. Odlewamy 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń i rozpuszczamy w niej budyń śmietankowy.
  2. Pozostałą część zalewy zagotowujemy wraz z masłem i 1/2 szkl. wody.
  3. Gdy zalewa zagotuje się, zdejmujemy garnek z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę.
  4. Następnie ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia, dodajemy rozpuszczony budyń i znów zagotowujemy.
  5. Na koniec wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  6. Masę studzimy i wykładamy na ostudzony biszkopt.
  7. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa lekko zgęstniała.
Masa śmietanowa:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 30 ml gorącej wody.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder.
  3. Do śmietany powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy składniki.
  4. Gotową masę wykładamy na górę ciasta.
  5. Wierzch ciasta można ozdobić startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zgęstniały.
Smacznego!

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną


Może polecicie jakieś dobre ciasta owocowe? Ostatnio właśnie na takie mam największą ochotę :)

2 komentarze:

  1. Cóż za pyszny widok.....:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachwycająco :) A że właśnie mam mega ochotę na coś słodkiego to aż mi ślinka cieknie.. A z ciast owocowych to ostatnio z kółko jem truskawkowe na zimno. Pychota, polecam gorąco wypróbować. ( http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/01/podwojnie-truskawkowe-ciasto-na-zimno.html )

    OdpowiedzUsuń