środa, 26 marca 2014

Leczo

Kolejny przepis wykonany z tęsknoty za smakami lata. Niestety z powodu braku w sklepach świeżych, pachnących i przede wszystkim mających smak pomidorów byłam zmuszona zastąpić je pomidorami z puszki.


Leczo


Składniki (na 3 porcje):
  • 1,5  czerwonej papryki,
  • cukinia,
  • puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże pomidory,
  • cebula,
  • 20 dag kiełbasy (np. podlaskiej),
  • duży ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, ostra papryka.

Wykonanie:
  1. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, kiełbasę w plasterki oraz paprykę i cukinię w większą kostkę. 
  2. Cebulę podsmażamy w garnku na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do garnka kiełbasę i razem smażymy.
  3. Następnie dodajemy paprykę i smażymy razem przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy wszystkie składniki będą podsmażone do garnka dodajemy cukinię, pomidory (gdy używamy świeżych pomidorów, wcześniej sparzamy je i obieramy ze skórki) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko razem.
  5. Doprawiamy do smaku dodając sól, ostrą paprykę i zioła.
  6. Leczo dusimy pod przykryciem do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Leczo podaję z ryżem lub czasem z chlebem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. leczo nawet z pomidorami z puszki pachnie słońcem i latem. Poza tym pomidory z puszki są i tak i tak smaczniejsze niż te plastikowe pomidory ze szklarni. Uwielbiam leczo a tak dawno nie robiłam! koniecznie zrobię, dziękuję za inspirację.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Pomidory znajdujące się teraz w sklepach nie mają ani smaku ani zapachu. Życzę smacznego lecza :)

      Usuń