środa, 12 marca 2014

Biszkopt z musem z białej czekolady i owocami

Pogoda robi się coraz bardziej wiosenna co sprawiło, że zatęskniłam za smakami lata. Jednym z nich jest smak ciasta z bitą śmietaną i owocami. Na szczęście w zamrażarce znalazłam kilka woreczków malin i truskawek. Ciasto zrobiłam z przepisu pod-zielonym-niebem z małymi zmianami.


Biszkopt z musem z białej czekolady i owocami


Składniki (na formę 22x26 cm):

Biszkopt:
  • 1/3 szkl. mąki pszennej*,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szkl. cukru*,
  • 3 jajka,
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mus z białej czekolady:
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 2 tabliczki białej czekolady.   
Galaretka owocowa:
  • 500 g mrożonych owoców (ja użyłam maliny i truskawki),
  • 2 łyżki żelatyny.
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Wykonanie:

Biszkopt:
  1. Żółtka jajek oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę.
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z żółtek. Wszystko razem dokładnie łączymy.
  3. Na koniec do żółtek dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
Mus  z białej czekolady:
  1. Tabliczkę białej czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek śmietany. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Pozostałą śmietaną ubijamy.
  3. Bitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną czekoladą i wykładamy na ostudzony biszkopt.
  4. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 30 minut, aby masa zgęstniała.
Galaretka owocowa:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
  2. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do rozmrożonych owoców i dokładnie łączymy.
  3. Masę owocową wkładamy na chwilę do lodówki, aby trochę stężała.
  4. Gotową galaretkę wykładamy na górę ciasta i znów wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Czy Wy też tęsknicie za smakami lata?


9 komentarzy:

  1. Ja tez juz nie moge sie doczekac wszystkich letnich owocow! Polaczenie musu z bialej czekolady i owocow musi byc rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest przepyszne. Jednak nie mogę się już doczekać smaku świeżych malin prosto z krzaczka :)

      Usuń
  2. Już chyba wszyscy tęsknią za latem :D Ciasto wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez tęsknię za długimi dniami, wypełnionymi smakiem i aromatem swieżych owoców. Ciasto Twoje jest przepyszne! Tak, od razu jest cieplej na sercu :)
    pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam połączenie białej czekolady z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho, takie na biszkopcie uwielbiam. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, jeszcze dzisiaj z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto iście letnie, a ja uwielbiam wiosnę i nie mogę wprost się jej doczekać, a potem chciałabym by trwała i trwała...
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń